10 leuke weetjes over glas

Glas is een belangrijke uitvinding die het leven van mensen een stuk aangenamer maakt. Leven zonder glas zou nu ondenkbaar zijn. Laten we eens kijken naar 10 interessante trivia en feiten over glas die je misschien nog niet wist.

1. Glas wordt gemaakt van zand

De belangrijkste grondstof in de productie van glas is silica zand. Silica is het hoofdbestanddeel van zand op het continent (dus niet op het strand), meestal in de vorm van kwarts. Het smeltpunt van zand is ongeveer 1700 graden Celsius. Op dat moment transformeert zand in een vloeistof dat, wanneer het afkoelt, glas wordt. Door de aard van dit proces kan glas ook in de natuur voorkomen. Je kunt het vinden in volkanen als obsidiaan, een verglaasd gesteente ontstaan door snel gestolde lava.

2. Mensen maken al ruim 5500 jaar glas

Archeologische opgravingen wijzen uit dat in culturen als Mesopotamië (huidig Irak), Egypte en Syrië in 3600 voor Christus al glas gemaakt werd, aanvankelijk in de vorm van kralen. De techniek van glasmaken is eerder ontdekt dan ijzer smelten. Dit vroege glas was zelden doorzichtig en bevatte vele onzuiverheden. Glazen ramen konden nog niet gemaakt worden. Deze technologie kwam op rond het jaar 100 in Romeins Egypte. Echte transparante ramen in gewone huizen die lijken op wat we heden ten dage kennen werd gemeengoed in Engeland in de vroege 16e eeuw.

3. Is glas een vaste of vloeibare stof?

Uit het antwoord van feitje nummer 1 zou je denken dat het antwoord overduidelijk is; namelijk een vaste stof. Maar toch is dat niet zonder meer zo. Als je glas door een microscoop bekijkt zie je dat de moleculen zeer chaotisch zijn verdeeld. Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit en daarom wordt glas als een amorfe stof geklassificeerd. Dit betekent dat het een vaste stof is, maar de structuur is opgebouwd zonder kristallen. Dus bevindt glas zich 'tussen' vast en vloeibaar zijn in. Kwarts (de grondstof van glas) is wél kristallijn. Het afkoelproces om glas te verkrijgen zorgt ervoor dat tijdens het stollen de atomen geen tijd hebben om een kristalstructuur te vormen.

4. Glas is 100% recyclebaar

Glas kan eindeloos opnieuw gerecycled worden zonder verlies in qualiteit of puurheid. Glazen potten en flessen worden vermaald tot scherven en omgesmolten tot nieuwe flessen en potten. Hergebruik van oud glas levert een energiebesparing van 25% op. Van de bespaarde energie van één geryclede fles kan een gloeilamp van 100 watt een uur branden. Een Nederlander gebruikt ongeveer 30 kg verpakkingsglas per jaar.

5. De Portlandvaas is het meest waardevolle glazen kunstobject ter wereld

Deze vaas komt uit Rome en is vervaardigd rond het begin van onze jaartelling. Sinds 1945 is het in bezit van het British Museum in Londen. De Portlandvaas is gemaakt van donkerblauw glas met een dunne mantel van ondoorzichtig wit glas. Daaruit zijn de figuren gesneden. Zulk glas wordt camee genoemd.

6. De oorsprong van het woord 'glas'

Het woord 'glas' komt van het Proto-Germaanse 'glasam'. Ook Oud-Saksisch, Middelnederlands en Oudnoors kenden vergelijkbare vormen van dit woord. De Proto-Indo-Europese wortel van 'glasam' is 'ghel' en betekent zoveel als 'schijnen' (het schijnen van een glanzende kleur). Dit is te vinden in het Oudengelse 'glaer' (glare) en het Latijnse 'glaesum'. Het Latijnse woord is dus afgeleid van het Germaans. Dit komt omdat het centrum van de glasmakerij zich toentertijd in de stad Trier bevond.

7. Karel VI van Frankrijk en zijn glasobsessie

Karel VI was koning van Frankrijk tussen 1380 tot 1422. Aanvankelijk stond hij bekend als de Geliefde, maar later als de Waanzinnige. Die bijnaam verdiende hij mede doordat hij last had van psychoses waarin hij dacht van glas gemaakt te zijn. Niemand mocht Karel aanraken omdat hij bang was uiteen te spatten. Hij liet ijzeren staven in zijn kleding naaien om zijn kleding te versterken en verbrijzeling te voorkomen. Hoe krankzinnig dit ook klinkt, in de late Middeleeuwen en vroegmoderne tijd zijn er best veel vergelijkbare gevallen geweest, voornamelijk onder de aristocratische klasse.

8. Kogelwerend glas kan wel 89 mm dik zijn

Veiligheidsglas bestaat uit meerdere lagen verschillende typen glas, een mix van harde en zachte soorten. De zachte laag maakt het glas elastischer waardoor het meebuigt bij impact van een object. De sterkste soort kogelwerend glas kan een .50 BMG patroon tegenhouden. En dat is echt een vernietigende kogel. Ter vergelijking; een .50 kaliber is 4 keer krachtiger dan een kogel die doorgaans gebruikt wordt door jagers.

Leuk extra weetje: de ramen van 'The Beast', de staatsauto van de Amerikaanse president, zijn 130 mm dik. Elke deur weegt net zoveel als de deuren van een Boeing 757.

9. De Petronas Twin Towers hebben 32.000 individuele ramen

De bekende torens in Maleisië bevatten samen 32.000 ruiten. Met behulp van kranen kunnen de ramenlappers de verschillende verdiepingen één voor één schoonmaken. Het duurt ongeveer een maand om één toren af te krijgen. Vervolgens beginnen de ramenlappers weer van voren af aan, het hele jaar door.

De Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld (829 m) telt 24.000 ramen, ongeveer 120.000 m2 aan ruitoppervlak. Een team van 36 mensen doet 3 maanden over de klus, en net als in Kuala Lumpur, is het een neverending job het hele jaar door. Om de bovenste laag van het gebouw te lappen moeten de werkmannen de torenspits beklimmen en vervolgens afdalen met touwen.

10. Slecht isolerende ramen zorgen voor een 25% hogere energierekening

Het is best choquerend als je bedenkt hoeveel warmte verloren gaat door ramen. Wereldwijd wordt 40% van alle gegenereerde energie gebruikt door gebouwen, en door de ruiten in gebouwen verliezen we de helft daarvan. Hitte verlies je om twee redenen:

1. tweederde van het verlies vindt plaats op het moment dat warme lucht contact maakt met inefficiënt glas. Vanuit de woning moet je met zwaar geschut komen om de kou tegen te gaan.

2. de rest van het verlies gebeurt door lekkage in het kozijn en de bevestiging van de ruit in het kozijn.

Door hoogefficiënt dubbel glas, hittebestendige coating en luchtdichte kozijnen te laten installeren kun je tot wel 15% op jouw energiekosten besparen.

Zie ook: LAS / Shutters & Windows

Offerte aanvragen

Klik op 'offerte aanvragen' en vul het formulier in. Dan ontvangt u van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ